Eieren hebben de populaire eigenschap boordevol eiwitten te zitten en zijn daarmee dan ook direct van toegevoegde waarde binnen het eiwitdieet. Gekookte eieren zijn de perfecte basis voor een eiwitrijk dieet. Wat kun je nu allemaal met eieren binnen je dieet en wat is er waar van de geruchten dat ei niet gezond is?
Is ei gezond?
Voordat we vertellen hoe je ei kunt gebruiken binnen een eiwitdieet, willen we eerst stellen dat eieren niet zo ongezond zijn als altijd werd gedacht. Diverse instituten, waaronder het Voedingscentrum, hebben onderzocht dat meerdere eieren per week niet zo schadelijk is. Het zou het cholesterol teveel verhogen, maar dat blijkt in de praktijk mee te vallen, mits men er een over het algemeen gezonde levensstijl op nahoudt.
Iedere dag een ei kun je dus prima nuttigen. Houd er dan wel rekening mee dat je vette voeding verder vermijdt. Op die manier blijft je voedingsinname in balans en krijg je naar verhouding voldoende binnen.
Ei als basis
Binnen het eiwitdieet kun je ei prima als basis gebruiken. Kies het ei per dag voor één maaltijd. Dus wanneer je bij het ontbijt een ei eet, neem het dan niet ook bij de lunch. Wacht je liever tot het diner? Eet dan bij je ontbijt en lunch geen ei.
Een ei kun je natuurlijk koken (hard of zacht), maar je kunt er ook een roerei van maken, het ei klutsen of een omelet bakken. Daarnaast kun je een gekookt ei gebruiken als toevoeging in diverse salades en andere gerechten.
Ideeën voor het ontbijt
Als je een eiwitdieet volgt, kun je een ei als ontbijt gekookt of gebakken eten. Bij voorkeur met wat plakjes vlees (ham) of vis (zalm). Daardoor neemt de waarde van eiwitten nog verder toe.
Ideeën voor de lunch
Tijdens de lunch wil je vaak wat meer. Je kunt natuurlijk wederom voor een gekookt of gebakken ei (al dan niet met ham of zalm) kiezen, maar er nu ook groenten aan toevoegen voor nog meer voedingswaarde.
Heb je meer zin in een lekkere salade? Dan kun je een ei prima aan je salade toevoegen. Gekookt en dan in stukken gesneden komt het meeste voor.
Ideeën voor het diner
Ei kan een prima basis zijn voor een avondmaaltijd, bijvoorbeeld in een goed gevulde boerenomelet. De omelet is dan de basis, maar wordt aangevuld met tal van gezonde ingrediënten. Denk hierbij aan groenten als paprika, tomaat en ui, maar je kunt er ook zaden en noten aan toevoegen.
Op die manier ontstaat een heerlijk gevarieerde maaltijd, waar je (dankzij de eiwitten) een vol en verzadigd gevoel aan over zal houden.
Conclusie
Ei is een gezonde basis voor diverse gerechten en prima in te zetten voor zowel het ontbijt, de lunch als het diner. Binnen een eiwitdieet moet men zo veel mogelijk eiwitten nuttigen. Door ei als uitgangspunt te gebruiken, kun je hier al aan tegemoet komen. Eieren zijn niet zo ongezond als altijd gedacht werd, maar wel is aanbevolen om gemiddeld niet meer dan één ei per dag te eten. Zo voorkom je problemen met je cholesterol.