Eieren zijn goed voor onze gezondheid


Op allerlei manieren verwerken we eieren in ons voedsel. In dit artikel bespreken we de voedingswaarde van eieren en de relatie tussen eieren en onze gezondheid.

Voedingswaarde gekookt eieren
In onderstaande tabel vindt je de voedingswaarde van 100 gram gekookt ei (een gekookt ei weegt ongeveer 60 gram).

 • 160 kcal
 • 12,6 gram eiwit
 • 11,2 gram vet
 • 3,5 gram verzadigd vet
 • 320 mg cholesterol
 • 1,5 gram koolhydraten
 • 0,1 gram suiker
 • 0,22 mg vitamine A
 • 0,10 mg vitamine B1
 • 0,30 mg vitamine B2
 • 0,12 mg vitamine B6
 • 40 microgram vitamine B11
 • 2 microgram vitamine D
 • 145 mg natrium
 • 147 mg kalium
 • 60 mg calcium
 • 220 mg fosfor
 • 2,1 mg ijzer
 • 10 mg magnesium
 • 1,3 mg zink

Eieren en cholesterol
Een ei weegt ongeveer 60 gram en bevat daarmee 200 mg cholesterol. Het voedingscentrum adviseert om maximaal 300 mg cholesterol per dag te eten. Iedere dag een eitje kan dus prima. Gekookte eieren zijn daarbij beter dan gebakken eieren. Bij gekookte eieren hebben we geen vet welke we gebruiken om het ei in te bakken. Omdat cholesterol ook andere voedingsmiddelen moeten we wel opletten dat we niet over de 300 mg cholesterol per dag gaan. Cholesterol komt ook voor in margarine, boter, vleeswaren en kaas. Een te hoog cholesterol gehalte verhoogd het risico op hart- en vaatziekten. Verzadigde vetten en onverzadigde vetten spelen hierbij een belangrijke rol. Door voldoende gezonde (onverzadigde) vetten te eten kunnen we ons cholesterol verlagen waarmee we het risico op hart- en vaatziekten verlagen.

De salmonella bacterie en eieren
De meeste mensen weten wel dat je eieren beter niet rauw kunt eten en dat je eieren goed moet bakken en voldoende lang moet koken. Dit heeft te maken met de salmonella bacterie. Als je een besmetting met de salmonella bacterie oploopt kan je behoorlijk ziek worden. Ieder jaar worden in Nederland 50.000 mensen ziek door besmetting met de salmonella bacterie. Het is overigens niet zo dat al deze mensen besmet zijn met salmonella vanwege het eten van eieren. In veel gevallen is men besmet met de salmonella bacterie door het eten van rauwe groenten. De salmonella bacterie leeft in de uitwerpselen van dieren en als er mest gebruikt wordt om de gewassen te bemesten kan deze bacterie op onze groenten komen. Om deze reden moeten rauwe groenten altijd goed gewassen worden voordat ze gegeten worden.
Bij een besmetting met de salmonella bacterie krijgt men maag en darmklachten, doorgaans gepaard met diarree. Een voedselvergiftiging door de salmonella bacterie duurt meestal 2 tot 3 dagen. Meestal is geen behandeling nodig, soms kan het nodig zijn dat er antibiotica wordt gegeven. De salmonella bacterie kan ook in vlees of kip zitten. Dit kan gebeuren als er bij de slacht ontlasting uit de darmen bij het vlees komt. Vlees en kip moet daarom altijd goed gebakken worden, hitte dood de salmonella bacterie.

Eieren moeten altijd koel bewaart worden. Door de eieren koel te bewaren wordt voorkomen dat bacteriën zoals de salmonella bacterie kunnen gaan groeien.

Hoe weet je of een ei nog goed is?
Als je eieren in de supermarkt koopt dan staat er op de verpakking een uiterste houdbaarheidsdatum. Als je de eieren in de koelkast in het eierenbakje legt en de verpakking weg gooit dan weet je niet meer tot wanneer de eieren houdbaar zijn. Dit kan je voorkomen door de sticker met de houdbaarheidsdatum van de verpakking af te halen en op één van de eieren te plakken. Maar er is ook een andere manier om te bepalen of de eieren nog vers zijn.

In een ei zit een kleine luchtzak, deze bevindt zich aan de brede kant van het ei. Als het ei ouder wordt dan wordt deze luchtzak in het ei wat groter. Hiervan kunnen we gebruik maken om te bepalen of het ei nog vers is. Dit kunnen we doen door een ei in een groot glas met water te laten zakken. Doe dit wel met een ei welke nog niet gekookt is. Als het ei naar de bodem zakt dan is het ei nog vers en als het ei gaat drijven dan kan je deze niet meer eten. Als het ei helemaal horizontaal op de bodem van het glas gaat liggen dan is deze nog vers. Als het ei wel de bodem raakt, waarbij het brede uiteinde van het ei omhoog komt dan is het ei tussen de 1 en 2 weken oud en ook nog geschikt voor consumptie.

In 1% van de eieren komt een bloedvlekje voor. Een ei met een bloedvlekje kan je gewoon eten. Het heeft niets te maken met dat het ei bedorven of bevrucht zou zijn. Bloedvlekjes komen alleen voor bij eieren welke vers zijn, bij oude eieren verdwijnen de bloedvlekjes. Heb je een ei met een bloedvlekje dan kan je er vrij zeker van zijn dat het ei vers is.

Eieren kunnen troebels zijn of een groene of gele tint hebben. Dit betekend dat het ei vers is. In het eiwit van eieren kunnen vezel- of touwachtige strengen zitten. Dit is normaal en het ei is veilig om op te eten.

Waarom wordt in veel diëten gebruik gemaakt van eieren?
In veel populaire koolhydraatarme diëten wordt veel gebruik gemaakt van eieren. Enkele bekende koolhydraatarme diëten zijn het Dr. Atkins dieet, het Zone dieet en het South Beach Dieet. Dit heeft er mee te maken dat in deze diëten het accent van koolhydraten verschoven wordt naar eiwitten.

Eiwitten spelen een belangrijke rol in koolhydraatarme diëten. Eén van de belangrijke redenen om veel eiwitten op te nemen in een koolhydraatarm dieet is dat eiwitten voorkomen dat er naast lichaamsvet ook spiermassa verloren wordt. Als er spiermassa verloren zou worden dan gaat het metabolisme achteruit. Door te zorgen voor voldoende eiwitten binnen het dieet blijft het metabolisme op peil. Een andere reden om veel eiwitten binnen het koolhydraatarme dieet op te nemen is dat eiwitten er voor zorgen dat we een langdurig vol gevoel hebben. Eiwitten verteren een stuk trager dan koolhydraten. Eieren worden dan ook vaak in koolhydraatarme recepten gebruikt, zij vormen een goede bron van eiwitten en bevatten nauwelijks koolhydraten.

Kippenei allergie

Een kippenei allergie is een voedselallergie. Indien je allergisch bent voor eieren, dan ben je eigenlijk allergisch voor het kippenei-eiwit. Door een heftige reactie op deze eiwitten maakt je lichaam antistoffen aan. Hierdoor kan het dus zijn dat niet de eiwitten van het kippenei de klachten veroorzaken, maar de antistoffen. Indien je wilt weten of je deze allergie hebt kun je eenvoudig een ei allergie test zelf uitvoeren.